Concrete en E Minor
by "20/20"
Το "Concrète en E Minor" είναι ένα σύνθετο οπτικοακουστικό έργο, για του οποίου το σχεδιασμό και την υλοποίηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνο το καλλιτεχνικό δίδυμο "20/20" (Νικόλας Βάρδας & Σταμάτης Σπυρόπουλος). Συγκεκριμένα έχουμε επιμεληθεί: σύλληψη, ηχητικό σχεδιασμό, σχεδιασμό visuals, σχεδιασμό custom controllers, ενορχήστρωση, μίξη, mastering, καλλιτεχνική επιμέλεια, προώθηση, ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση και video edit. Συνδυάζοντας softwares (Ableton Live, Resolume Arena, Max/MSP και EMU) με hardware συσκευές και όργανα (Arduino, αναλογική κονσόλα, ηλεκτρική κιθάρα και turntable), δημιουργούμε ένα idustrial / abstract περιβάλλον με κύριο χαρακτηριστικό την αναφορά στην ηλεκτροακουστική και ηλεκτρονική μουσική. Το έργο εκτελέστηκε ζωντανά στο θέατρο NOUS στις 19/05/2025, όπου και βιντεοσκοπήθηκε / ηχογραφήθηκε. Το τελικό αποτέλεσμα της βιντεοσκόπησης, συνδυασμένο με το master του audio είναι το εξής:
Όργανα, Τεχνικές και Αυτοσχεδιασμός
Η πολυπλοκότητα του έργου προκύπτει από μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών που κάναμε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. Μία τέτοια απόφαση ήταν να εντάξουμε επεξεργασμένα στοιχεία από τις προσωπικές μας καταβολές και κουλτούρες. Τα στοιχεία αυτά είναι μια ηλεκτρική κιθάρα και ένα turntable. Ο Νικόλας δρομολογώντας το εισερχόμενο στο Ableton Live σήμα από το turntable, σε μεγάλες ψηφιακές αλυσίδες που αφορούν την επεξεργασία και τροποποίηση του αρχικά ηχογραφημένου υλικού. Αντίστοιχα εγώ, χρησιμοποιώ την κιθάρα με παρόμοια λογική. Δημιουργώ στο Live σύνθετες ηχητικές υφές με τη μορφή χαοτικού pad. Το pad αυτό είναι αποτέλεσμα βαριάς επεξεργασίας και πειραματισμού. Στο παρακάτω σύνδεσμο φαίνεται η επεξεργασία του σήματος της κιθάρας, όπως αυτό μεταφέρεται από τη MOTU M2:
Άλλα βίντεο σχετικά με τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν: Guitar, guitar & turnable.
Αναλογικός και Ψηφιακός Ήχος - Ζωντανή Επεξεργασία Σήματος
Ο αναλογικός και ο ψηφιακός ήχος αλληλοσυμπληρώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του performance. Από τη κιθάρα και το turntable τα αναλογικά σήματα μεταφέρονται στις κάρτες ήχου και από εκεί περνούν στον ψηφιακό κόσμο (AD conversion). Μέσα στο Ableton Live τα σήματα επεξεργάζονται, οδηγούνται ξανά στις κάρτες (DA conversion), συγκεντρώνονται στη Spirit folio 12 ( παλιά αναλογική κονσόλα της Souncraft) και καταλήγουν στα ηχεία και στο Portacapture x8 (hand recorder της Tascam).
Ableton Live
To Live αποτελεί το κύριο workstation και τη καρδιά του performance. Χρησιμοποιείται και από τους δύο μας για live triggering, live signal processing και γενικά για το σχεδιασμό και παραγωγή όλου του ηχητικού μέρους. Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ άλλων software και hardware όπως το Resolume Arena στο οποίο σχεδιάσαμε τα visuals, το Max που επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ Arduino και Live, τα δύο Arduino και τα φώτα του θεάτρου.
Το τελικό ηχητικό μέρος του έργου οφείλεται σε δύο Live projects (ένα για κάθε performer), τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται από την άποψη της σύνθεσης, ενορχήστρωσης και μίξης. Στο παρακάτω link φαίνεται το project μου, με ένα υποτυπώδες performance και μια ενδεικτική ζωντανή επεξεργασία σήματος:
live mixing & signal processing
Εδώ φαίνεται η επεξεργασία των καναλιών μέσα στο DAW και εδώ τα return tracks.
Το project μου στο Ableton.
Resolume Arena
Το project του Arena μέσα στο οποίο δημιουργήσαμε, επεξεργαστήκαμε και κάναμε το mapping με το Live βρίσκεται στο laptop του Νικόλα. Πειραματιζόμενοι με διάφορες εικόνες και βίντεο που βρήκαμε στο διαδίκτυο και με χρησιμοποιώντας τεχνικές και εφέ εντός του Arena καταλήξαμε στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται στο παρακάτω link:
Εδώ θα βρείτε το project του Arena.
Max/MSP & Arduino
Τα δύο Arduino συνδέονται επίσης στο laptop του Νικόλα, εφόσον ο σκοπός τους είναι να μεταβάλλουν παραμέτρους τροποποιώντας τα visuals, χρησιμοποιώντας ένα switch button και δύο ποτενσιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, για το σχεδιασμό τον δύο custom διαδραστικών controllers, φορτώσαμε τους αντίστοιχους κώδικες C++ στις πλακέτες μέσω του Arduino IDE. Ένας για το κουμπί και ένας για τα ποτενσιόμετρα. Η επόμενη διαδικασία ήταν να σχεδιάσουμε ένα Max patcher από την αρχή, το οποίο περιέχει τους δύο οπτικούς κώδικες που χρειάζεται το εκάστοτε Arduino προκειμένου να πάρει τις πληροφορίες από το IDE, να τις μεταφράσει σε MIDI μηνύματα και να τις στείλει στο Resolume. Μετά από κατάλληλο mapping των παραμέτρων επιλεγμένων εφέ στο Resolume και των σωστών MIDI input ρυθμίσεων, έχουμε την ικανότητα live processing των visuals. Συγκεκριμένα το switch button κάνει trigger (piano style) μια συγκεκριμένη glitchy σκηνή και τα ποτενσιόμετρα μεταβάλλουν ταυτόχρονα πολλαπλές παραμέτρους στο composition.
![]() |
Ποτενσιόμετρα |
![]() |
Συνδεσμολογία switch button |
![]() |
Συνδεσμολογία ποτενσιόμετρων |
Button Arduino IDE & Max patcher
Poteniometer Arduino IDE & Max patcher
DMX
Μετά από επίσκεψη και μελέτη του χώρου στον οποίο συνέβη το performance (θέατρο NOUS), καθώς και πειραματισμό πάνω στην αρχική ιδέα που ήταν η αλληλεπίδραση των φώτων με το Arena, ο σχεδιασμός που περιγράφεται στο proposal άλλαξε / απλοποιήθηκε, καθώς βρέθηκε πιο άμεσος τρόπος. Από τη μια υπήρχε ο περιορισμός της μεταφοράς πρωτοκόλλου DMX 512 (μέσω artnet) από το Arena στο dimmer του θεάτρου διότι χρειαζόμασταν μια συσκευή αποκωδικοποίησης σε πραγματικό χρόνο και απ’ την άλλη ανακαλύψαμε το λογισμικό EMU της Enntec. Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζεται στο Ableton Live ως vst plug in, δίνοντας την δυνατότητα MIDI mapping και άρα χειρισμό των φώτων μέσα από το DAW. Με τέσσερα συνολικά mappings, είχα τον έλεγχο της LED μπάρας που υπήρχε κρεμασμένη στο κέντρο της σκηνής και ενός PAR θερμού φωτός επίσης κρεμασμένου στο βάθος της σκηνής. Τα mappings που εξυπηρετούν το χειρισμό των φώτων του performance έχουν γίνει πάνω στο MIDI controller μου.
Το “Concrète en E Minor” έχει
προκύψει μέσα από τη διαδικασία των προβών, της στενής συνεργασίας και άμεσης επικοινωνίας,
του πειραματισμού και της συνεχούς αυτό-αξιολόγησης, η οποία μας επέτρεψε να
σχεδιάσουμε και να απορρίψουμε ή να τροποποιήσουμε τους προβληματισμούς και τις
ιδέες μας αβίαστα.
Στα πλαίσια λοιπόν του ηχητικού πειραματισμού, το έργο περιλαμβάνει διάφορες ηχητικές πηγές οι οποίες ποικίλουν από ηχογραφήσεις πεδίου έως βαριά επεξεργασμένα ηχητικά θραύσματα, που προκύπτουν από τη χρήση του turntable.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχούς αυτό-αξιολόγησης και εξέλιξης είναι η απόρριψη της ιδέας της δημιουργικής ανατροφοδότησης σήματος. Η μία κάρτα ήχου θα έστελνε ένα stereo mix στη δεύτερη και από εκεί πάλι πίσω, με σκοπό να μπορεί ο κάθε performer να επεξεργάζεται τον ήχο του άλλου. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας είχε ενδιαφέρον μόνο τεχνικά, γι’ αυτό και απορρίφθηκε. Αντίθετα, η ένταξη της ηλεκτρικής κιθάρας και του turntable έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον καλλιτεχνικά.
Παρακάτω φαίνεται και το συνολικό stage plan που σχεδιάσαμε στη πορεία του σχεδιασμού του performance.
Πνευματικά Δικαιώματα
Στο έργο χρησιμοποιούνται πέντε κομμάτια:
· Prelude
in E minor (Op.28 no.4) του Frederic Chopin
· “Roll ‘em Pete” του Joe
Turner
· “Flying Home” του Lionel
Hampton
· “Color
Yes”
και
“Together”
του Matthew
Halsall
Δείγμα από τον αρχικό σχεδιασμό
Παρακάτω αναγράφεται η λίστα με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του έργου και του live performance:
· 2
Laptop (MSI leopard GP 65 Windows 11 – MacBook Pro Max M1 Sonoma)
· 2
MIDI Controllers (M-Audio Oxygen Pro 49 – Arturia Keylab 61 MkII)
· 2
κάρτες ήχου
(Focusrite Scarlett 2i2 3rd gen – Motu M2)
· 1
Analog Mixer (Soundcraft Spirit Folio 12)
· 1
ηλεκτρική κιθάρα
– Gibson SG
· 1
Turntable - Stanton Str8 150 M2 -
· 1
Projector + 20m. HDMI
· 1
Ζευγάρι
Yamaha HS7 (πρόβες)
·
2 ηχεία για PA (JBL EON712)
· 1
Portable Recorder για Rec του Stereo Out ( Tascam Portacapture x8)
· 4TRS
(male/female), XLR (male/female), 2 XLR σε TRS, 2 RCA σε TRS, 4 USB 3 σε Τype B, 1 TS (Jack κιθάρας)
· 2
Arduino Uno Rev 3
· Pro
Snake Adapter Cable XLR – Mini Jack
· 1
Enntec DMX USB Pro Interface & 1 Enntec Open DMX USB Interface (το οποίο δοκιμάστηκε αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε στο τελικό
performance.
· 2
PAR (φώτα), 1 LED Bar
· 1
DSLR Cannon Eos 90D
·
1 iPhone 16 ProMax
Συμπερασματικά, η σωστή οργάνωση και εκτενή
μελέτη του συνόλου των πτυχών ενός τέτοιου έργου, αποτελεί το κλειδί της ομαλής
ροής και του περιορισμού των απρόοπτων γεγονότων. Σε μελλοντικά projects, η εμβάθυνση
της ομάδας στο σωστό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τις διεπιστημονικές συνεργασίες,
θα γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή και σχολαστικότητα.
Σε προσωπικό
επίπεδο, αποκόμισα περισσότερα από όσα είχα φανταστεί φτάνοντας στη περάτωση
του έργου “Concrète en E Minor”. Η
βασικότερη απολαβή ήταν η ανάπτυξη της φιλίας με τον συνεργάτη μου Νικόλα
Βάρδα, η οποία βασίζεται στην ειλικρίνεια, την επικοινωνία και την
αλληλοσυμπλήρωση, όσο σε ανθρώπινο, τόσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Ως
καλλιτεχνικό δίδυμο πλέον, ξεκινάμε ένα φιλόδοξο μουσικοτεχνολογικό ταξίδι, με
αφετηρία την πηγαία ανάγκη για έκφραση και δημιουργία και άγνωστη κατάληξη.
Μελλοντικά Σχέδια
Ο πρώτος άμεσος στόχος μας είναι η ηλεκτρονική παρουσία σε όλες τις οπτικοακουστικές πλατφόρμες αναπαραγωγής. Δρομολογείται η δημιουργία Spotify λογαριασμού αλλά και επαγγελματικού website με σκοπό τη προώθηση του “Concrète en E Minor” και την οργάνωση live performances. Επιπλέον, ετοιμάζουμε τον πρώτο μουσικό δίσκο, ο οποίος θα είναι επηρεασμένος από την abstract / ambient μουσική και θα παραπέμπει συναισθηματικά σε ένα ταξίδι στο διάστημα. Η σύνθεση του πρώτου κομματιού έχει ήδη ξεκινήσει:
Επιπλέον, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του ακαδημαϊκού αυτού ταξιδιού και ως φόρο τιμής προς τη συνεργασία μας έως τώρα, έχουμε παραγγείλει τρία συλλεκτικά βινύλια 12 ιντσών, με ειδικά σχεδιασμένο gatefold από εμάς. Η εταιρία κοπής είναι η Cuts on Wax και οι δίσκοι αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι του 2025. Θα υπάρχουν δύο φωτογραφίες (εξώφυλλο & οπισθόφυλλο) από τη μέρα του performance στο θέατρο NOUS, ένα κείμενο στην εσωτερική αριστερή μεριά (“20/20” introduction & υπογραφές) και ένα στην εσωτερική δεξιά ( Παρουσίαση του έργου & ευχαριστίες).
Front cover |
Back cover |
Σε συνέχεια του ζωντανής εκτέλεσης και βιντεοσκόπησης, συζητάμε ήδη για ενδεχόμενη ημερομηνία μέσα στο Σεπτέμβρη του 2025 με το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ), για ένα live performance, σε συνεργασία με τη καθηγήτρια Πηνελόπη Μπεκιάρη. Στα σχέδια της ομάδας είναι ακόμα ο εμπλουτισμός και αύξηση της διάρκειας του performance.
Comments
Post a Comment